Penyakit

Memahami penyakit kanser yang sebenar

Memahami penyakit kanser yang sebenar.

Apa itu kanser?

Perkataan kanser merujuk kepada tumor (ketumbuhan) yang membesar secara tidak wajar didalam tubuh badan manusia. Menurut laporan Organisasi kesihatan sedunia (WHO), lebih kurang 15 juta orang diseluruh dunia menghidap penyakit kanser. Setiap tahun lebih dari 8.8 juta orang mati akibat kanser. Setiap dari enam orang mati kerana kanser diseluruh dunia. Lebih kurang 16,000 kanak-kanak merupakan pesakit kanser diseluruh dunia. Satu daripada tiga orang pesakit kanser berakhir dengan kematian.

Jenis Kanser

Kanser dikategorikan sebagai kanser tulang, kanser paru-paru, kanser otak, kanser payudara, kanser ovari, kanser kolorektal, kanser pankreas, kanser esophageal, kanser prostat, kanser buah pinggang, kanser kulit, leukemia, kanser hati, kanser rahim dan sebagainya. Walaupun diberikan pelbagai nama, penyakitnya tetap sama dan hanya organ yang kanser terhasil berbeza.

Perniagaan kanser

Banyak laman web, blog, artikel facebook, majalah, dan beberapa doktor yang jujur mendedahkan kebenaran dan realiti disebalik perniagaan kanser tetapi ramai yang masih tidak menyedari keseriusan masalah ini. Menurut artikel Forbes, penjualan ubat kanser pada tahun 2018 mungkin mencecah $147,000,000,000 147 billion USD. Ini bersamaan dengan RM 623,721,000,000 (RM 623.72 billion) dalam nilai Ringgit Malaysia.

Nilai yang dinyatakan diatas hanyalah untuk ubat kanser. Ia tidak termasuk yuran doktor, perbelanjaan hospital, pembedahan, kemoterapi, radioterapi, imunoterapi, dan perbelanjaan perubatan yang lain. Jika mencampuri semua perbelanjaan tersebut, ia akan menggandakan nilai pendapatan yang industri perubatan memperolehi melalui perniagaan kanser. Fakta yang sebenar adalah, kanser bukan sebuah penyakit tetapi ia merupakan sebuah perniagaan antarabangsa.

Apakah tumor kanser?

Biar saya memberikan sebuah contoh supaya anda dapat memahami kanser dengan mudah. Setiap orang akan merayakan sesebuah perayaan setiap tahun seperti hari raya, deepavali, krismas, tahun baru cina dan sebagainya. Bagi menghadapi perayaan tersebut kita akan membersihkan rumah dan kumpulkan sampahnya disebuah sudut dirumah. Apabila tugas pembersihan selesai kita akan mengeluarkan semua sampah dari rumah. Proses ini jika berlaku didalam badan ia merupakan ketumbuhan kanser.

Toksik dan kotoran yang tidak dapat dikeluarkan dari badan melalui air kencing atau najis akan terbiar didalam badan. Apabila toksin terkumpul dengan nilai yang tinggi, badan akan mengumpulkan semua kimia, kuman, toksin dan kotoran yang berbahaya di sesebuah bahagian didalam badan sebagai tumor. Tumor langsung tidak berbahaya kerana sistem imun akan membungkusnya dengan rapi dan mengawalnya supaya tidak bocor kedalam badan.

Sebab apa tumor kanser terhasil pada organ tertentu

Tumor kanser tidak akan terbentuk dibahagian badan secara rambang dan juga tumor tidak akan terbentuk disemua bahagian badan. Tumor kanser hanya akan terbentuk di tiga jenis bahagian badan, iaitu:

  1. Dibahagian badan yang paling lemah.
  2. Dibahagian badan yang jarang digunakan.
  3. Dibahagian badan yang tidak penting kepada orang berkenaan.
  4. Kanser hanya akan berpindah ke darah atau otak apabila ia diganggu oleh manusia.

Adakah tumor kanser berbahaya?

Adakah tumor kanser berbahaya? Sebenarnya, tumor kanser tidak berbahaya dan tidak akan menyebabkan maut. Tumor merupakan sebuah beg yang mengandungi kotoran dan toksik yang berbahaya.

Sistem imun badan telah membersihkan badan dan mengumpulkan semua kotoran dan toksin yang berbahaya kedalam tumor (beg) tersebut. Tumor tersebut telah dibungkus dan disampul secara selamat supaya kandungan toksiknya tidak terdedah ke badan. Sistem imun akan mengawal tumor tersebut dan mengeluarkan semua kotoran yang berbahaya dari tumor tersebut apabila tenaga badan mencukupi.

Kanser hanya akan membahayakan kesihatan, apabila pesakit kanser mula mengambil bahan kimia. Bahan kimia tidak sesuai untuk badan manusia dan boleh menyebabkan kemudaratan; oleh itu sistem imun mengumpul dan membungkuskan semua bahan kimia menjadi sebuah tumor. Apabila pesakit mula mengambil ubat kimia, nilai bahan kimia didalam badan akan meningkat. Apabila nilai kimia meningkatkan risiko kanser lebih tinggi dan berbahaya.

Adakah penyakit kanser membawa maut?

Sebenarnya, penyakit kanser tidak akan menyebabkan kematian. Hanya 10% daripada kematian pesakit kanser boleh dikaitkan dengan penyakit kanser dan baki 90% kematian berpunca dari sistem perubatan alopati.

Doktor alopati akan melakukan biopsi atau memotong tumor untuk menguji dan memastikan bahawa tumor berkenaan adalah kanser. Apabila mereka memotong atau melakukan biopsi pada tumor. Racun berbahaya dari tumor tersebut boleh merebak kedalam darah pesakit. Jika anda bertanya kepada saya, bagaimanakah boleh mengenal pasti tumor kanser tanpa melakukan biopsi ? Saya akan menjawab, nyawa pesakit lebih penting daripada mengenal pasti jenis tumor.

Punca kedua kematian pesakit kanser adalah kekurangan pengetahuan tentang badan dan perasaan takut. Doktor, media, dan masyarakat telah memperbodohkan orang awam dengan menyebarkan maklumat palsu tentang kesihatan dan badan manusia. Jika pesakit percaya kepada maklumat palsu tersebut, mereka akan hilang keyakinan dan akan mula takut. Maklumat palsu, kekurangan keyakinan dan perasaan takut boleh menyebabkan kematian pesakit.

Penyelesaian bagi penyakit kanser

Jangan takut kepada penyakit kanser. Percayalah kepada sistem imun badan anda. Hentikan pengambilan semua jenis ubat kimia. Hentikan 100% kegunaan bahan kimia dalam makanan, minuman, kosmetik, bahan kegunaan di luar kulit, perubatan dan sebagainya.

Makan hanya jika lapar, tidur secukupnya pada waktu malam. Tidur lebih awal pada 9.00 malam setiap hari. Makan lebih banyak buah-buahan yang manis dan sayur-sayuran. Jangan mengganggu badan dan biarkan badan anda melakukan tugasnya. Cuma ikut arahan badan. Badan akan kembali sihat dan cergas, Insha Allah.

*Artikel ini telah ditulis pada tahun 2016

Reiki Master, Healer, Acupuncturist, Writer, Thinker, Speaker, Author.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X