Rawatan

Kaedah merawat penyakit pada bulan puasa

Kaedah merawat penyakit pada bulan puasa. Bulan Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan rahmat dan juga bulan yang paling sesuai untuk merawat gangguan kesihatan badan dan minda. Semua pesakit harus mengguna baik bulan ini untuk mengembalikan kesihatan mereka. Insya Allah, Allah akan mempermudahkan urusan anda.

Para doktor akan melarang orang yang berpenyakit daripada berpuasa, Ia merupakan sebuah kepercayaan yang salah. Sebenarnya, semua orang boleh berpuasa termasuk pesakit ulser. Semua pesakit harus berpuasa kerana amalan berpuasa akan membantu pesakit merawat penyakit dan menguatkan sistem imun. Pesakit yang sedang makan ubat allopati boleh berhenti dan tidak perlu mengambilnya sepanjang bulan ramadhan. Anda harus sedar bahawa, Allah SWT lebih mengenali diri anda daripada doktor anda. Selaku seorang yang beriman kepada Allah SWT, anda harus sedar bahawa Allah yang merawat penyakit dan bukan ubat kimia yang anda makan.

Dalam artikel ini saya mengesyorkan beberapa kaedah untuk merawat penyakit termasuk, penyakit yang dianggap kecil, penyakit yang dianggap berbahaya, penyakit didalam badan, penyakit dipermukaan badan dan termasuk gangguan minda. Anda harus mengguna baik bulan yang mulia ini untuk merawat semua penyakit anda dengan syarat anda mengikuti semua langkah-langkah yang berikut.

Kaedah bersahur

1. Semasa bersahur bangun awal, jangan bangun lewat atau last minit dan kalam kabut. Bangun sekurang-kurangnya sejam sebelum imsak.

2. Jangan makan terlalu kenyang. Jika makan dengan banyak, badan anda akan menggunakan banyak tenaga untuk menghadam makanan. Apabila tenaga berkurangan, anda akan cepat letih, penat dan akan mula lapar semula.

3. Jangan makan makanan yang pedas atau masam. Pedas dan masam yang berlebihan memudaratkan kesihatan.

4. Jangan makan makanan yang diperbuat dari tepung gandum, tepung beras, tepung jagung kerana tepung dalam bungkusan mengandungi banyak bahan kimia.

5. Jangan minum minuman yang dicampur dengan pewarna dan perisa kerana ia mengandungi banyak bahan kimia.

6. Jangan minum air terlalu banyak, kerana air yang berlebihan akan mengurangkan suhu badan. Organ dalaman perlukan suhu 98.6°f (37°c) untuk berfungsi dengan normal.

7. Cadangan supaya minum air yang banyak semasa sahur, dengan alasan badan perlukan air sepanjang hari, adalah tidak berasas. Walaupun anda minum air yang banyak, air tersebut akan keluar melalui air kencing dalam masa sejam sahaja. Badan tidak akan menyimpan air yang berlebihan.

8. Jangan minum air yang ditapis atau di didih. Hanya minum air paip biasa sahaja. Air paip mengandungi semua jenis mineral yang diperlukan oleh badan. Jika di didih atau ditapis semua mineral dari air berkenaan akan hilang atau terjejas.

Semasa buka puasa

1. Semasa membuka puasa sabar dan relaks.

2. Semasa membuka puasa jangan makan makanan yang telah dimasak.

3. Jangan minum teh, kopi, nescafe, milo, susu lembu, susu kambing dan sebagainya.

4.Hanya makan buah kurma, buah-buahan yang manis atau minum jus buah-buahan sahaja.

5. Jangan campurkan gula atau ais dengan jus tersebut.

6. Makan pada waktu malam.

7. Selepas sembahyang tarawih, baru makan makanan yang dimasak.

8. Makan hanya jika lapar. Jika tidak lapar, tidak perlu makan.

9. Makan sekadar yang lapar sahaja.

10. Jika hilang rasa lapar berhenti makan.

11. Jangan makan berlebihan hanya kerana makanan telah dibeli berlebihan, takut membazir dan sebagainya. Amalan ini akan mengundang penyakit.

12. Istilah saya tidak makan sepanjang hari, jadi saya perlu makan berlebihan semasa buka puasa, adalah sebuah pendapat yang salah.

13. Manusia hanya perlu makan jika lapar dan sekadar yang lapar sahaja.

Amalan semasa berpuasa

1. Tenangkan minda, jangan risau atau takut dengan penyakit atau sesuatu yang lain.

2. Berehat jika penat, jangan paksa diri untuk bekerja.

3. Tidur awal, badan hanya akan merawat penyakit pada waktu malam jadi harus tidur seawal 9 malam setiap hari.

4. Makan lebih banyak buah-buahan tempatan yang manis semasa bersahur dan buka puasa.

5. Jangan makan buah-buahan yang tiada biji dan buah-buahan yang diubah suai asalnya (hybrid).

6. Elakkan dari makan buah-buahan yang diimport.

7. Kurangkan makanan yang dimasak

8. Elakkan dari pengambilan sebarang ubat atau pil, walaupun dengan alasan.

Kaedah rawatan yang disenaraikan diatas merupakan kaedah rawatan naturopati yang diguna pakai dalam rawatan tradisional akupuntur, ayurveda dan siddha. Sama ada penyakit yang biasa atau berbahaya, sistem imun badan mampu merawatnya. Jika seorang pesakit berhenti makan ubat kimia dan mengikuti semua langkah diatas, Insya Allah penyakitnya pasti akan sembuh.

Reiki Master, Healer, Acupuncturist, Writer, Thinker, Speaker, Author.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X